Keuze van de juiste koekenpan.

Home > Expert Bert-Jan > Keuze van de juiste koekenpan.

Dagelijks bakken we vlees, vis, groenten,... We kunnen dit lekkers dan ook maar beter op de best mogelijke manier klaarmaken en hiervoor is de juiste pan onmisbaar. Bert-Jan helpt je op weg bij het maken van deze keuze in 5 stappen.

Hoe de ideale pan in 5 stappen kiezen

Stap 1: Wat wil je bereiden

De ingrediënten van je menu zijn een ideaal startpunt bij je zoektocht naar de meest geschikte pan. Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen voorkeuren qua ingrediënten en smaken. Vlees, vis, groenten, pannenkoeken of eieren… aan jou de keuze.

Vlees en gevogelte

 • De eiwitten slaan neer tijdens het bakken.
 • De vetten smelten langzaam weg, lossen het vlees en beïnvloeden de smaak.

Vis en gepaneerde ingrediënten

 • Gluten en eiwitten slaan neer en kleven.
 • Magere ingrediënten hebben te weinig vetten om los te bakken.

Groenten

 • De suikers uit de ingrediënten karamelliseren, wat de smaak en de korstvorming bepaalt.

Stap 2: Hoe ga je aan de slag

Je eigen kookstijl is een belangrijke smaakmaker. Stel jezelf volgende vragen:

 • Verrijk je je kookkunsten graag met een klontje boter of een scheutje olie of kies je bewust voor koken met zo weinig mogelijk vetstof?
 • Ben je een dynamische kok die kleinere stukken snel en sauterend gaart of kleur je je ingrediënten eerst aan en laat je ze dan rustig doorgaren?
 • Vind je duurzaamheid belangrijk bij het bakken en ben je bereid daar tijd en energie in te steken of kies je eerder voor zorgeloos koken?

Stap 3: Wat voor fornuis heb je

De pannen zijn geschikt voor alle kookplaten inclusief inductie, maar toch is de ene pan – door de dikte of de samenstelling van het gebruikte materiaal en/of de greep – beter geschikt voor een bepaald type fornuis dan de andere.

Inductie
Een inductieplaat maakt gebruik van inductieverhitting, een techniek waarbij pannen verhit worden dankzij een magnetische reactie tussen de pan en de kookplaat. Hierbij wordt 98% van het vermogen gebruikt om rechtstreeks de bodem op te warmen.

 • De kookplaat detecteert in dit geval automatisch of er wel een kookpan op staat.
 • Een optimale connectiviteit tussen kookplaat en pan is hierbij van groot belang en resulteert in snelle opwarming.
 • Hoe beter de connectiviteit, hoe meer controle over het bakproces en hoe efficiënter het gebruik van energie.

Gas
Een gasplaat is vooral eenvoudig in aanschaf en snel in werking. Het vuur heeft een direct contact met de pan, waardoor er een snelle opwarming is. Let op dat er tot 45% van de energie verloren gaat in opwarming van de lucht rondom.

 • Snelle, maar vaak ongelijkmatige opwarming.
 • Werken op lage temperaturen is moeilijk

Elektrisch
Indirecte warmteoverdracht zorgt voor een laag rendement.

 • Warmt langzaam op.
 • Temperatuurregeling verloopt met vertraging.

Stap 4: Wat is belangrijk bij de keuze van een koekenpan

Bodemstabiliteit

Een bodemopbouw uit meerdere lagen maakt de bodem beter bestand tegen vervormingen door hevige warmteontwikkeling en plotse temperatuurschommelingen. De gebruikte legeringen, de dikte van het materiaal en de vorm van de bodem beïnvloeden de stabiliteit.

Warmteverdeling
Een goede warmtegeleider (zoals aluminium) zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. Meerlagenmateriaal verhoogt het behoud van warmte.

Stap 5: Koekenpan met of zonder antikleeflaag

Koekenpan zonder antikleeflaag
Een roestvrijstalen bakoppervlak is zeer vlak waardoor de ingrediënten een goed contact maken met het bakoppervlak. Dit verbetert het karamelliseren van de suikers en het korsten van eiwitten en gluten. Door een mooie korstvorming en de bijbehorende bakresten is het maken van jus mogelijk.

Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Door het gebruik van wat meer vetstof kun je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven lang mee.

Bakpan met antikleeflaag
Een antikleefpan is gevoeliger voor slijtage en door haar antikleefeigenschappen is het resultaat minder krokant. Toch zijn antikleefpannen een uitstekende keuze als je zorgeloos of met weinig vetstof wil bakken.

Waarom kiest Bert-Jan voor de producten van Demeyere

De producten van Demeyere maken het verschil, onder meer omdat we als enige ter wereld ons kookgerei technologisch afstemmen op de verschillende kookmethodes. Sauzen maken, bakken, koken, sudderen, wokken… met Demeyere zijn al deze bereidingen een koud kunstje.

Lees meer over de producten van Demeyere

Wie is Bert-Jan Michielsen

Chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens openden in de Stadsbrouwerij hun eigen restaurant “The Butcher’s Son”. Interactie met en tussen de klanten vindt Bert-Jan zeer belangrijk. Daarom koos hij voor een open keuken en gerechten die je kunt delen op tafel.

Lees meer over Bert-Jan