Steak met peperroomsaus

Home > Recepten > Nagerechten > Steak met peperroomsaus
Soort gerecht: 
Nagerecht
Aantal personen: 
4
Bereidingstijd: 
20 min
Kooktijd: 
30 min
Totale tijd: 
50 min

Ingrediënten

  • 4 runderbiefstukken van 200 g per stuk
  • witte peper uit de molen en zout
  • 4 porties rucola
  • mini trostomaten
  • olijfolie
  • 4 grote frietaardappelen
  • grof zeezout
  • 5 cl cognac of whisky
  • 2 dl kalfsfond
  • 20 g peperbolletjes op sap
  • 2 dl room 40%
  • peper en zout
Nog geen stemmen

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snij frieten. Was ze en droog af met een keukendoek. Bak de eerste maal op 140°C gedurende 4 minuten en laat uitlekken. Bak kort voor het serveren de frieten een 2de maal op 180°C krokant gedurende 1 minuut.
  • Verwarm je Demeyere bakpan op een hoog vuur. Doe van in het begin de druppeltest. Laat met een natte vork een paar druppels vallen in de pan. Wanneer de druppels direct na aanraking met het panoppervlak bolletjes vormen en over dit oppervlak beginnen rond te rollen, dan is de pan op temperatuur. Nu kan je het vuur met 30 à 50% verlagen. Druk de runderbiefstukken aan in de pan, zodat ze aan de bodem kleven.
  • Als het vlees loskomt van de bodem, kan je ze makkelijk omdraaien met een Cuisipro grijptang. Kruid het vlees met peper en zout en bepaal de cuisson van het vlees.
  • Haal het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie. Deglaceer de pan met de cognac, flambeer en blus met de kalfsfond. Doe er de peperbolletjes op sap bij en laat even inkoken. Werk af met de room en laat indikken. Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Serveer de frieten met wat zeezout. Schik ernaast de runderbiefstuk met de pepersaus. Werk af met de rucolasalade, de trostomaatjes en enkele druppels olijfolie.
Verbranden kan niet; de pan beslist wanneer het vlees voldoende gekleurd is en laat dan ook los.

Onmisbare product(en)

Proline bakpan

De Proline pannen zijn de ultieme koekenpannen voor de professioneel maar ook voor de echte kookliefhebber. Ze zijn gemaakt van 7-lagenmateriaal tot aan de rand van 4,8 mm dik (3 mm voor 20 cm), bakken daardoor echt tot aan de rand en bieden zo...