De ideale baktemperatuur

Home > Technieken > Bakken > De ideale baktemperatuur

De ideale baktemperatuur is tussen 180 en 230°C. Boven de 250°C ‘carboniseert’ (=verkolen) voedsel waardoor het niet langer voor consumptie geschikt is. Bij een temperatuur onder 180°C zal men niet bakken, maar sudderen.

Techniek 1: met boter

  • Zet de wartebron op 3/4 van de maximale stand, gebruik in het geval van een inductieplaat geen booster of power.
  • Laat de pan opwarmen.
  • Doe boter in de pan.
  • Wanneer de schuim weggetrokken is, is de ideale temperatuur bereikt.
  • Voordat de boter bruin wordt verminder je de intensiteit van de warmtebron met 30 tot 50%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen.
  • Wacht een tiental seconden en leg het voedsel in de pan.

Techniek 2: met olie

  • Zet de wartebron op 3/4 van de maximale stand en gebruik bij een inductieplaat geen booster of power.
  • Laat de pan opwarmen
  • Doe olie in de pan.
  • Wanneer de olie begint te ‘krinkelen’, verminder je de intensiteit van de warmtebron met 20 tot 30%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen.
  • Wacht een tiental seconden en leg het voedsel in de pan.

Techniek 3: druppeltest

Deze techniek kan enkel gebruikt worden bij een roestvrijstalen pan. Dankzij de druppeltest weet je in één oogopslag of je roestvrijstalen pan de ideale baktemperatuur bereikt heeft.

  • Zet de wartebron op 3/4 van de maximale stand en gebruik bij een inductieplaat geen booster of power.
  • Laat de pan opwarmen
  • Laat een paar druppeltjes water in de pan vallen.
  • Wanneer deze onmiddellijk bolletjes vormen die rondspringen in de pan, is de ideale baktemperatuur bereikt.
  • Belangrijk hierbij is dat het eerste druppeltje dat neervalt een kogeltje moet vormen dat rondspringt in de pan.
  • Hoor je alleen maar een sissen van het water, dan is de temperatuur alvast boven de 100°C, maar nog niet de noodzakelijke 180 à 230°C.
  • Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, verminder je de intensiteit van de warmtebron met 30 à 50%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen.
  • Wacht een tiental seconden en leg het voedsel in de pan.