De juiste ondergrond van je snijoppervlak kiezen

Home > Technieken > Snijtechniek > De juiste ondergrond van je snijoppervlak kiezen

De ondergrond van je snijoppervlak beïnvloedt de snede van je mes. Het gebruik van de juiste snijplank zal je mes sparen.

We adviseren om alle houtproducten met een vochtige doek, warm water en een mild schoonmaakmiddel af te wassen. Droog de snijplank af en zet deze rechtop om verder te drogen. Behandel houten snijplanken regelmatig met olie, geschikt voor consumptie, dit voorkomt dat vocht binnendringt en zo behoudt uw snijplank zijn natuurlijke nerf en kleur. Vermijd extreme temperaturen en vocht.

Welk materiaal kies je voor je snijplank

Snijplanken in hout, kunststof en silicone zijn ideaal. Beukenhout is een goede optie indien je kiest voor een houten snijplank. Eikenhout is een minder goede optie omdat de structuur hiervan meer golvend is, waardoor je mes de neiging heeft weg te buigen. Een glazen, granieten of keramische ondergrond is af te raden aangezien dit de snede van je mes beschadigt. Een perfect alternatief kan ook bamboe zijn.

De voordelen van een snijplank in bamboe

  • Duurzamer in productie;
  • Goedkoper;
  • Voor behoud van je mes, doordat men ‘op’ de vezels van de bamboe snijdt;
  • Van nature bacterie-werend door het hars in de bamboe.

De voordelen van een snijplank in fiberwood

  • Een innovatieve kunststof met een kern van gerecycleerd hout.
  • Hygiënisch en makkelijk in onderhoud.
  • De kern is van stevig hout, dit zorgt ervoor dat ze het snijvlak van je mes beschermt.
  • De snijplank is dan ook meteen je werkblad en tafelbeschermer.
  • De Fiberwood-snijplanken van Zwilling J.A. Henckels zijn hittebestendig tot 185°C, kun je aan beide kanten gebruiken. Je kunt perfect een warm stukje vlees uit de oven halen en versnijden op de Fiberwood snijplank.
  • Wat ook een voordeel is: deze planken mogen in de vaatwasser. De meeste snijplanken die vervaardigd zijn uit hout, zet je beter niet in de vaatwasser.
  • Het mooie design, de zwarte kleur en minimalistische look geven een moderne indruk. Dankzij het handvat is deze snijplank ook makkelijk op te bergen. Puur genot om in huis te hebben.

De voordelen van een snijplank in beukenhout

  • Hernieuwbare grondstof met een uitstekende ecologische balans.
  • Door het massieve beukenhout beschadigen je messen niet tijdens het snijden.
  • Makkelijk te reinigen met een klein beetje sop zodat het beukenhout lang mooi blijft.

Hoe je snijplank hygiënisch houden

Reinig uw snijplank na het snijden van rauw vlees, vis of gevogelte alvorens het te gebruiken om ander voedsel te snijden.

  • Spoel uw snijplank na elk gebruik met warm water en zeep om eventuele sporen van voedsel te verwijderen.
  • Droog vervolgens de snijplank goed voordat u hem in een schone, droge plaats opbergt.
  • Na gebruik kunnen er gebruikssporen en verkleuring optreden, deze zijn niet schadelijk en niet nadelig voor de kwaliteit van de snijplank.

Onmisbare product(en)

Snijplank, fiberwood, groot

Om je messen scherp te houden is het belangrijk om te snijden op de juiste snijplanken. Deze kunststof snijplank is ideaal bij de voorbereiding van al je gerechten. De duurzame snijplank is hittebestendig tot 200°C, extra hygiënisch en eenvoudig...

Snijplank, thermisch behandeld beuken

Om je messen scherp te houden is het belangrijk om te snijden op de juiste snijplanken. Beuken snijplanken brengen geen schade toe aan het lemmet van je messen.

Snijplank

Om je messen scherp te houden is het belangrijk om te snijden op de juiste snijplanken. Beuken snijplanken brengen geen schade toe aan het lemmet van je messen.